Επιμορφωτικό Σεμινάριο

«Εισαγωγή στην προφορική ιστορία»

διάρκεια 18 ωρών σε 6 συναντήσεις.

Έναρξη Τετάρτη 9/11/2016, 6:00-9:00μ.μ, Μετς

Δωρεάν με δηλώσεις συμμετοχής

Επιστημονική υπεύθυνος σεμιναρίου: Τασούλα Βερβενιώτη


Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Μετς-Παγκρατίου (ΟΠΙΜΕΠΑ) οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο 18 ωρών για τη μεθοδολογία και τις τεχνικές της συνέντευξης.
Η συνέντευξη αποτελεί το εργαλείο της Προφορικής Ιστορίας για την καταγραφή της ατομικής και συλλογικής μνήμης. Απώτερος σκοπός της ΟΠΙΜΕΠA είναι οι συνεντεύξεις της να αποτελέσουν υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου (Ευγενίου Βουλγάρεως & Χαρβούρη, Μετς) και περιλαμβάνει έξι (6) τρίωρα μαθήματα, κάθε Τετάρτη 6:00-9:00 μμ. (προσέλευση 5:45μμ) με πρώτο μάθημα την 9 Νοεμβρίου και τελευταίο την 14 Δεκεμβρίου 2016.-

Στο σεμινάριο, το οποίο στοχεύει και στη συγκρότηση ερευνητικής ομάδας, θα διδάξουν η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη (επιστημονική υπεύθυνος του σεμιναρίου), και ομάδα εμπειρογνωμόνων (κοινωνιολόγος, αρχιτέκτων, σκηνοθέτης-ηχολήπτης – εικονολήπτης κ.α.) τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν προσεχώς. 


Το σεμινάριο περιλαμβάνει τα εξής γνωστικά αντικείμενα:
* Τι είναι η προφορική ιστορία. 
* Οι βασικές αρχές και μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας και η αξία των προφορικών μαρτυριών.
* Η μεθοδολογία και οι τεχνικές της συνέντευξης σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.
* Η σχέση συνεντευκτή και αφηγητή.
* Τα μετά της συνέντευξης.
* Νομικά & ηθικά ζητήματα.
* Οδηγός συνέντευξης.
* Πρακτική εφαρμογή για τη χρήση audio-video εξοπλισμού.
* Δημιουργία ομάδων –το «παρακάτω»


Το Σεμινάριο διοργανώνεται σε εθελοντική βάση, σε συνεργασία με ανάλογες Ομάδες Προφορικής Ιστορίας της Αττικής, είναι δωρεάν με δηλώσεις συμμετοχής αλλά όσοι το παρακολουθήσουν έχουν την ηθική δέσμευση να κάνουν μία τουλάχιστον συνέντευξη.

Δηλώσεις συμμετοχής: Για διευκόλυνση της γραμματειακής δουλειάς του σεμιναρίου οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν ονοματεπώνυμο, κινητό και προσωπικό email, το αργότερο μέχρι την 8/11/2016, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kanes56@hotmail.com (Κώστας Ανέστης)
Θα ενημερωθούν στο email τους για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις

Επικοινωνία: 6951008031 (Κώστας Ανέστης) (καθημερινά 5μμ -10 μμ)
Advertisements