Αγαπητοί γείτονες και φίλοι,
σας στέλνουμε ανακοίνωση – πρόσκληση στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο σύλλογός μας σε συνεργασία με τις «Μικρογεωγραφίες» για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρτέμιδος Αγροτέρας την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014 . Για περισσότερες πληροφορίες και εκτενέστερη ενημέρωση σχετικά με τις εκδηλώσεις, σας στέλνουμε και το ενημερωτικό κείμενο των «Μικρογεωγραφιών»
Ανακοίνωση πρόσκληση στις εκδηλώσεις της ΑΑ 09.11.2014


“Ενεργοποίηση Αρχαίων Ερειπίων” από τις Μικρογεωγραφίες@Storefrontnyc στον Προαύλιο Χώρο της Αρτέμιδος Αγροτέρας, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «Ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ»

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Microgeographies του WorldWide Storefront (WWSf) από το New York’s Storefront for Art and Architecture, παρουσιάζουμε την ενότητα έργων με θέμα την «Ενεργοποίηση Αρχαίων Ερειπίων»(Rivification of Ancient Ruins). Πρόκειται για μία ενότητα έργων και διαδρομών, προσωπικών και συλλογικών, που αφορούν στην βιωματική εμπειρία έρημων και παραμελημένων αστικών αρχαιολογικών τόπων.

Οι Μικρογεωγραφίες, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «Ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ», εστιάζουν για τρίτη φορά στο ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα στην περιοχή Αρδηττός, Μετς. Ο ναός συνδέθηκε άμεσα με την νίκη των Αθηναίων στην μάχη του Μαραθώνα (490 π. Χ.), τον Μαραθώνιο και την άνθιση της πόλης των Αθηνών. Το 1778, ο ναός κατεδαφίστηκε και υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τείχους των Αθηνών γύρω από την Ακρόπολη. Πρόσφατα στις 17/6/2014 γνωστοποιήθηκε από την Γ΄ Εφορία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων ότι στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου βρέθηκε το θεμέλιο ενός δεύτερου ναού αφιερωμένου στον Μειλίχιο Δία. Αναφορά σε ναό του Μειλίχιου Διός στην περιοχή κάνει και ο Παυσανίας και πιθανότατα η νέα και σημαντική αυτή ανακάλυψη να επιβεβαιώνει την τοπογραφία του αρχαίου περιηγητή.
Σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος είναι περιφραγμένος και αφανής από το δρόμο, και αποτελεί ένα αστικό-αρχαιολογικό κενό στην περιοχή. Οι Μικρογεωγραφίες συμβάλλουν στην ανάγκη των κατοίκων του Μετς να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος στην καθημερινότητα της γειτονιάς, και να αναδειχθεί ως τοπικός αλλά και διεθνής ιστορικός τόπος.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου το πρωί, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Μαριάννας Λύρα και Νίκου Σταθόπουλου και των κατοίκων του Μετς, θα παρουσιάσουμε δύο επιτόπια διαδραστικά έργα με χαρακτήρα αστικής περφόρμανς. Το μεσημέρι θα ακολουθήσει συζήτηση στον χώρο του συλλόγου «Ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ».

Α – 12.30-2.30μμ, παρά της οδού Αρδηττού (στον υπερυψωμένο σε σχέση με το δρόμο προαύλιο χώρο του ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας): Η “Ανύψωση”, διαδραστική περφόρμανς του εικαστικού Νίκου Σταθόπουλου.
Πρόκειται για ένα διαδραστικό έργο όπου ο καλλιτέχνης βιώνει το αστικό περιβάλλον αναρτώμενος από ένα εύκαμπτο μεταλλικό κλουβί. Ο θεατής μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία. Το έργο Ανύψωση δίνει την δυνατότητα στο θεατή να βρεθεί στο ύψος που είχε το μνημείο της Αρτέμιδος Αγροτέρας στα κλασικά χρόνια. Από εκεί ο θεατής ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να βλέπει το εσωτερικό του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου και τη θέα προς τα σημαντικά γειτονικά μνημεία της περιοχής (Στύλους Ολυμπίου Διός), με φόντο την Ακρόπολη.

Β – 12.30-2.30μμ, επί της οδού Κεφάλου (όπισθεν του ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας):
Η “Πομπή”, αστική τοιχογραφία της εικαστικού και κατοίκου του Μετς Μαριάννας Λύρα.
Η αστική τοιχογραφία με τίτλο “Η Πομπή” πλαισιώνει την οδό Κεφάλου, έναν από τους 4 δρόμους που οριοθετούν τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και αποτυπώνει δύο πομπές, το παρελθόν και το παρόν που προσφέρουν τα συμβολικά τους δώρα στο μέλλον.
Μας λέει η εικαστικός: “O συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα πεδίο σύγκρουσης από το 1962 μεταξύ των δυνάμεων της οικοδόμησης και των δυνάμεων της διατήρησης της ιστορικής και αρχαιολογικής μνήμης”. Η σκέψη της εικαστικού Μαριάννας Λύρα είναι “να δημιουργήσει με την συμμετοχή των κατοίκων του Μετς, ένα έργο εξευμενισμού, μια χειρονομία συμφιλίωσης του παρελθόντος με το παρόν μαζί με μια ευχή να ειρηνέψουν μετά από τόσα χρόνια τα πνεύματα στον πολύπαθο αυτόν χώρο, να θεραπευτεί από τις πληγές του και να αναγνωριστεί ως ιερός και ιστορικός τόπος από τους Αθηναίους πολίτες του 21ου αι.”

Γ – 15:30-17:30 Συζήτηση στο χώρο του συλλόγου «Ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ»(Χαρβούρη 2 & Ευγ. Βουλγάρεως), που θα εστιάζει στη σταδιακή απο-ιεροποίηση του συγκεκριμένου τόπου μέσα στα χρόνια. Και τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες επιχειρούμε να ξαναζωντανέψουμε «συμβολικά» τα αρχαία μνημεία μέσα από τη θεραπευτική χρήση του καλλιτεχνικού έργου.
Στη συζήτηση
• Θα αναφερθούμε σε υλοποιημένα παραδείγματα και δράσεις που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο αλλά και άλλους τόπους.
• Θα εμβαθύνουμε στην έννοια του αρχαιολογικού τόπου και τη σχέση του με το αστικό και το φυσικό τοπίο.
• Και θα αναρωτηθούμε πάλι για την τωρινή σχέση του Αττικού τοπίου με τις σύγχρονες πολεοδομικές και ιδιωτικές παρεμβάσεις.

agrotera map
Οι Μικρογεωγραφίες ξανά στο ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας (προηγούμενες αστικές δράσεις και εκθέσεις )

Στο θέμα της απληστίας και της βίας στον συγκεκριμένο τόπο εστιάσαμε τον Ιανουάριο του 2013, με τη συνεργασία καλλιτεχνών, του συλλόγου «Αρδηττός» και της γκαλερί THE APARTMENT off site. (βλέπε http://microgeographies.nonplan.gr/) Από τις 26.09 έως τις 21.11.2014, στο πλαίσιο του WWSf, αφηγούμαστε τον τόπο της Αρτέμιδος Αγροτέρας εστιάζοντας στη σταδιακή από -ιεροποίηση του μέσα στα χρόνια. Και επιχειρούμε να ξαναζωντανέψουμε «συμβολικά» τα αρχαία μνημεία μέσα από τη θεραπευτική χρήση της καλλιτεχνικής επιτέλεσης (περφόρμανς), ξεκινώντας με τη δράση της Κατερίνας Βέλλιου MetsGiving (Το Δώρο) που έγινε στις 26.09. Ενωνόμαστε με την 20ετή προσπάθεια της κοινότητας του Μετς και του Συλλόγου «Αρδηττός», να διατηρήσουμε και να εντάξουμε τον αρχαιολογικό χώρο στην καθημερινότητα και τη ζωή της γειτονιάς.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Λίγα λόγια σχετικά με τις Μικρογεωγραφίες και τις μελλοντικές δράσεις μας:
Οι Μικρογεωγραφίες@Storefrontnyc διερευνούν τις καταστάσεις ερημοποίησης των ελληνικών πόλεων σε σχέση με την οικονομική, την κοινωνική και την προσωπική κρίση. Eστιάζουν στις διαδικασίες επανακατοίκησης, επανάχρησης και ενεργοποίησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, συζητούν ζητήματα πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και ωραιοποίησης της πόλης, συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία αναζητώντας συμμετοχικές απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα ανοικοδόμησης της πόλης.Από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του διεθνούς πρότζεκτ World Wide Storefront (WWSf) παρουσιάζουν μία σειρά εκθέσεων, εγκαταστάσεων, αστικών δράσεων, συζητήσεων στο δημόσιο χώρο και σε κατοικίες και ιδιωτικούς χώρους: στην Αθήνα (προαύλιος χώρος ναού Αρτέμιδος Αγροτέρας-Μετς, Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος «Ορίζοντα Γεγονότων»-Κεραμεικός, Γραφείο, Δημόσιο Σήμα, Δώμα, Έρημο Κτίριο Στενών Πόρτας, Εργαστήριο Arch_06, Κενός Χώρος-Ψυρρή, Προσφυγικά Αλεξάνδρας), στην Καισαριανή (Σκοπευτήριο), στην Κερατέα, στο Χαϊδάρι (Στρατόπεδο Χαϊδαρίου), στο Σκαραμαγκά (Ιερό Αφροδίτης, αρχαίο τμήμα Ιεράς Οδού, Λίμνη Ρειτών, Ακτή Σκαραμαγκά). Τα δρώμενα αυτά συνιστούν μία δυναμική αφήγηση της αρχιτεκτονικής καθημερινότητάς μας. Η αφήγηση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, καλλιτέχνες, πολιτικούς επιστήμονες, συγγραφείς, τοπικούς συλλόγους και φορείς και ανεξάρτητους χώρους τέχνης. Το World Wide Storefront (WWSf) είναι μία διεθνής διατοπική πλατφόρμα, με έδρα την Νέα Υόρκη, που αποτελείται από 10 διαφορετικούς χώρους στην Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και παρουσιάζεται στον δικτυακό τόπο WWStorefront.org. Τα εγκαίνια και στους 10 επιλεγμένους τόπους θα γίνουν ταυτόχρονα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Συμμετέχουν με αστικές δράσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, συντονισμό εικαστικών εργαστηρίων και επιτόπια έργα: Γιώργος Ανεστόπουλος, Βασίλης Βασιλακάκης, Δήμητρα Βασιλάκου/Metoo.gr, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Κατερίνα Βέλλιου, Αριστοτέλης Γιαννακούρος, Βαγγέλης Γκόκας, Ιωσήφ Ευφραιμίδης, Τζίμης Ευθυμίου, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Νίκος Καζέρος, Παναγιώτης Λάμπρου, Αλίκη Κακουλίδου/Metoo.gr, Πάνος Κούρος, Μιχάλης Κυριαζής, Ρίκα Κριθαρά, Χρήστος Κωτσούλας (Capten), Μαριάννα Λύρα, Caroline May, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Νομαδική Αρχιτεκτονική, Μανώλης Οικονόμου, Δημήτρης Παπαχρήστος, Ηώ Πάσχου, Ελένη Πετούρη, Μαρία Σαρρή, Αγγελική Σβορώνου, Άγγελος Σκούρτης, Νίκος Σταθόπουλος, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Κώστας Τσώλης, Νίκος Τρανός, Πάνος Χαραλάμπους, Χαρίκλεια Χάρη, Orco

Συμμέχουν με θεωρητικές τοποθετήσεις: Μαρία Κενανίδου, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Έλενα Στεφανοπούλου, Γιάννης Χαμηλάκης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

Σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τοπικούς φορείς:
Αρχιτεκτονικό Τμήμα Δήμου Καισαριανής, Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαιδαρίου «Οικο.πολι.ς.»,
Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρδηττός», Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή»

Επιμέλεια: Χαρίκλεια Χάρη
Βοηθός Επιμελητή: Παναγιώτης Νιώτης
Οργάνωση: NonPlan Architectural Lab

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υλοποιημένες δράσεις του Microgeographies στο πλαίσιο του WorldWide Storefront (Σεπτέμβριος 26, 2014-):

http://wwstorefront.org/project4.html
http://wwstorefront.org/blog/

http://storefrontnews.org/programming/projects?c=&p=&e=642

Για να ενημερωθείτε για το πρότζεκτ Microgeographies (2011-):
http://www.microgeographies.org/

Για να ενημερωθείτε για την περιβαλλοντική δράση του Συλλόγου ΑΡΔΗΤΤΟΣ:
https://ardittos.wordpress.com/

Advertisements